Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the cookie-law-info domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/pxgribz/www/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/pxgribz/www/wp-includes/functions.php on line 6121
Browar Deer Bear: Yam Yam Ramen - Chmielokracja

Browar Deer Bear: Yam Yam Ramen

Z niecierpliwością czekam na kolejne ciekawe składniki lądujące w kadziach rzemieślników. Dlatego z radością przyjąłem wieść o użyciu przez Browar Deer Bear azjatyckiego makaronu pszennego. Obok niego w recepturze pojawił się choćby imbir, wodorosty kombu czy trawa cytrynowa. W efekcie dostaliśmy Yam Yam Ramen – pszeniczne IPA inspirowane kuchnią wschodu. Czy piwo zabiera nas w szybką podróż do Japonii?

Yam Yam Ramen

Nazwa: Yam Yam Ramen
Browar: Deer Bear
Styl: White IPA
Ekstrakt: 16% wag.
Alkohol: 6,6% obj.

Skład: woda; słody jęczmienne; chmiele: Citra, Mosaic, Columbus; płatki pszenne, makaron pszenny, płatki ryżowe, trawa cytrynowa, imbir, kolendra, wodorosty kombu; drożdże
Opis: Pszeniczna IPA inspirowana kuchnią dalekiego wschodu. Do piwa dodaliśmy mnóstwo świeżych i aromatycznych przypraw używanych przy gotowaniu słynnego japońskiego dania. Tak bardzo zainspirowaliśmy się Ramenem, że wrzuciliśmy do kadzi warzelnej makaron i morskie wodorosty!


Temperatura degustacji: 13°C
Kolor: złoty, piwo lekko opalizujące
Piana:
spora, jasna, trwała i oblepiająca szkło
Aromat:
świeży imbir, trawa cytrynowa. Roztarte ziarna kolendry, dość intensywne. Cytrusy i nuty tropikalne. Jasne, mączne nuty słodowe
Smak:
rześka trawa cytrynowa i imbir. Świeża, przyprawowa kolendra. Słodkawe. W tle jasne słody, płatki. Zauważalne żółte owoce i cytrusy
Goryczka:
umiarkowana, grająca w tle
Całość:
gładka, całkiem przyjemna. Pije się dość lekko, piwo orzeźwia 7/10

Etykieta: zbliżona do pierwszej wersji piwa. W odróżnieniu od pierwowzoru, Yam Yam Ramen otrzymał białe tło, a miejsce bambusów i ryżu zajęła panorama Japonii i tytułowa zupa. Jak zawsze wszystko wygląda bardzo dobrze, jest do tego czytelne, a rysunkowa Panda przyciąga wzrok. Kapsel bez nadruku.

Nieźle poradził sobie Deer Bear z wariacją na temat kuchni japońskiej. Choć Yam Yam Ramen nie przypomina azjatyckiego dania, mógłby sprawdzić się w ramach beerpairingu. Wzorem słynnej serii Mikkellera – Ramen tu Biiru, tu także drzemie potencjał. Warto przekonać się w przyszłości, jak takie parowanie wypadnie w praktyce. Piwo broni się także solowo, choć wrogowie kolendry będą niepocieszeni.

OCENA
7/10

PODSUMOWANIE
Beer in Japan, tonight, beer in Japan…