Posted on 8 lipca, 2017
Browar Haragan: Ekstaza Pramakaka + bonus
Świeży, w formie pulpy, czy jako amchur –dodatek mango do piw rzemieślniczych stał się powszechny, a piwowarzy próbują coraz to odważniejszych połączeń. Dziś na tapecie Ekstaza Pramakaka z Browaru Harpagan. Mango lassi pale ale nawiązywać ma do kultowego indyjskiego napoju. Jak prezentuje się efekt końcowy? Bonus: na końcu wpisu mój autorski przepis na wegańskie(!), bezglutenowe(!!) i bezalkoholowe(!!!) mango lassi.
Nazwa: Ekstaza Pramakaka
Browar: Harpagan
Styl: Pale Ale
Ekstrakt: 12,5% wag.
Alkohol: 4,7% obj.
Skład: woda, słód jęczmienny, laktoza, płatki owsiane, pulpa mango, granulaty chmielowe, drożdże
Opis: Przedwieczny Makak niczym Prometeusz skradł recepturę mango lassi! Medytacja -> Nirwana -> Ekstaza! Zdobędziemy ten szczyt!
Temperatura degustacji: 12°C
Kolor: złotopomarańczowy, piwo mętne
Piana: niska, błyskawicznie znika
Aromat: dominuje słodkawe mango, pojawiają się nuty chmiele – cytrusy z mandarynką, tropiki z marakują, delikatne akcenty granulatowe
Smak: intensywne, deserowe mango, którego słodycz podbija laktoza. Trochę chmielowych cytrusów i egzotyki. W tle leciutka słodowość
Goryczka: lekka, cytrusowa
Całość: pijalna, gładka. Przykład łagodnego wykorzystania mango. Przyjemne 7/10
Etykieta: rysowane projekty z Harpagana bardzo mi się podobają. Mamy tytułowego Pramakaka, trzymającego składniki napoju. Żółta brawa kojarzy się z miąższem mango. Ikonki opisujące cechy piwa wyglądają bardzo przyjemnie. Krawatka niczego sobie. Kapsel golas.
Spodziewałem się piwa dość łagodnego i pijalnego – nie zawiodłem się. Ekstaza Pramakaka nieźle nawiązuje do mango lassi i poprawnie wykorzystuje dodatek owocu. Na lato jak znalazł, zwłaszcza że krafty nawiązujące do smoothie są teraz bardzo popularne. Chętnie zobaczyłbym wersję z innymi egzotycznymi przecierami: brzoskwiniami, ananasem, marakują czy papają.
OCENA
7/10
PODSUMOWANIE
Przyjemne, słodkawe pale ale z dodatkiem mango i laktozy
I pora na bonus: autorski przepis na mango lassi – wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy i oczywiście bezalkoholowe:
- 250g pulpy z mango lub mango w syropie (po odcedzeniu)
- 200 ml mleczka kokosowego
- 150 ml wody
- 1/3 laski wanilii
- szczypta kardamonu
- cukier muscovado do dekoracji
Składniki wymieszać, całość schłodzić. Smacznego!