Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the cookie-law-info domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/pxgribz/www/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/pxgribz/www/wp-includes/functions.php on line 6121
Kujawski Browar Regionalny Osowa Góra: inauguracja - Chmielokracja

Kujawski Browar Regionalny Osowa Góra: inauguracja

Pośród wszystkich premier, jakie odbywały się w moim mieście, wiele łączyło się z inauguracjami działań poszczególnych browarów. Żadne wydarzenie do tej pory nie było jednak tak ważne dla regionu i mnie samego, jak debiut pierwszego prawdziwie bydgoskiego browaru. 22 kwietnia 2016 roku imprezą w Prolog9 oficjalnie działalność rozpoczął Kujawski Browar Regionalny Osowa Góra, raz na zawsze kończąc okres browarniczej posuchy, trwającej w regionie dokładnie dziesięć lat.

Osowa 001Frekwencja w multitapie przekroczyła najśmielsze oczekiwania. Przybyli goście wręcz rozsadzili Prolog9, czekając na debiut browaru. O godzinie dwudziestej Piotr Andres, czyli ojciec założyciel inicjatywy, w kilku słowach opowiedział o początkach browaru. Działalność, poparta ośmioma latami praktyki domowej, wystartowała w marcu, wraz z uwarzeniem pierwszej warki w browarze. Trzema prymicyjnymi piwami, wybranymi spośród kilku przygotowanych na start gatunków, zostały Single Hop APA na chmielu Mosaic, Hefeweizen i Belgian Blond Ale. Każda z propozycji lała się z beczki w kolejnych godzinach imprezy. Na pierwszy ogień poszedł Single Hop, o dobitnie oczywistej nazwie – Singiel.

Osowa Singiel 01Nazwa: Singiel
Browar: Osowa Góra
Styl: Single Hop APA
Ekstrakt: 14% wag

Kolor: złoto – miodowy, piwo lekko zmętnione.
Piana: niska, drobnopęcherzykowa, stabilna, oblepiająca szkło.
Aromat: z jednej strony zbożowość, zarówno kojarząca się ze świeżym pieczywem, jak i słonecznikiem, choć nie zdziwiłbym się, gdyby za wspomniane ziarno odpowiadał Mosaic. Samotny chmiel zaowocował nutami egzotyki – głównie marakują, mango i mandarynkami, a także tradycyjną już dla odmiany naftą.
Smak: chmielowa nafta, owoce tropikalne, tożsame z wspomnianymi w aromacie, nieco winogron, orzechów i kokosa. Jednocześnie bardzo silna baza słodowa, przypieczone bułki i miękisz chlebowy.
Goryczka: średnio wysoka, nieco tylna.
Całość: bardzo dobrze zbalansowana i ułożona. Chmiel wcale nie dominuje piwa, zostawiając miejsce dla sporej słodowości, co ostatnio w rodzimym piwowarstwie zdarza się dość rzadko. Bardzo dobry przykład stylu, bez niepotrzebnej przesady. 8/10

Singiel przyczynił się do pobicia prologowego rekordu – pierwsza beczka skończyła się po mniej niż 19 minutach, wyliczając w to początkową przemowę. Na całe szczęście, kolejna beczka czekała już w odwodzie i każdy mógł spróbować wyczekanego piwa. O 21 na kran wjechał Pszeniczniak, czyli klasyczny Hefeweizen, uwarzony na płynnych drożdżach.

Osowa Weizen 01Nazwa: Pszeniczniak
Browar: Osowa Góra
Styl: Hefeweizen
Ekstrakt: 12% wag.

Kolor: jasne złoto, piwo mętne.
Piana: drobnopęcherzykowa, średniej objętości.
Aromat: bardzo wyraźne estry bananowe, dominujące nad lżejszymi, ale obecnymi goździkami, poza nimi ciasto drożdżowe, biszkopty i orzechy laskowe. Kwaskowość praktycznie nieobecna.
Smak: tu również pierwsze skrzypce grają banany, wspierane przez subtelniejsze goździkowe fenole. W tle ciasteczka, drożdżówki i jasne bułeczki.
Goryczka: wszystko zgodnie z planem, czyli brak.
Całość: zbalansowana i bardzo klasyczna, wręcz wzorcowa. Uwielbiam Weizeny i właśnie takie mógłbym pić litrami. 8,5/10

Pierwsza beczka Pszeniczniaka rozeszła się niemal tak szybko, jak w przypadku poprzedniego piwa. Ostatnią premierą z Osowej Góry była Blondynka, czyli Belgian Blond, także powstały na płynnych drożdżach. W tym przypadku, były to Belgijskie Pagórki z Fermentum Mobile.

Osowa Blond 01Nazwa: Blondyna
Browar: Osowa Góra
Styl: Belgian Blond Ale
Ekstrakt: 16% wag.

Kolor: złoto-miedziane, lekko zmętnione. Piana: słaba, oblepiająca szkło. Aromat: sporo estrów w postaci bananów, które jednak idą ramie w ramie z nutami drożdżowymi, lekką przyprawowością i akcentami owocowymi oraz biszkoptami i ciasteczkami. Smak: wyraźne tło zbożowe, słodowość, sporo bananów kontrowanych przez korzenno – pikantne przyprawy. Dalej cukier kandyzowany, odrobina karmelu i wyraźna drożdżowość. Wszystko kontrują subtelne nuty owocowe. Goryczka: niezbyt wyraźna, nienachalna Całość: pełna i treściwa, wyrazista, ale nie ciężka. Bardzo porządny przykład charakternego Blonda. 8/10

Osowa 002O takim starcie wiele browarów mogłoby tylko pomarzyć. Piwa bronią się w każdym aspekcie, pozbawione są wad, a tradycja i idea, która za nimi przemawia, jest tym, na co czekałem w Bydgoszczy odkąd interesuję się piwowarstwem. Kujawski Browar Regionalny Osowa Góra staje się nadzieją na połączenie produktów wysokiej jakości z regionalną ideologią. Liczę, że produkty z browaru zaczną pojawiać się nie tylko lokalnie, ale i na terenie całego kraju (dystrybucja butelek już wkrótce), bo już teraz mamy z czego być dumni. Tak właśnie wygląda szczerze i uczciwe rzemiosło w pełnym tych określeń znaczeniu.
Piotr Andres, nalewając pierwszą premierową szklankę, powiedział: Czas wypić swoje piwo. Zgadzam się w pełni. To nasze piwo. Pijmy je wszyscy, na zdrowie.

Osowa 004