Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the cookie-law-info domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/pxgribz/www/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/pxgribz/www/wp-includes/functions.php on line 6121
Przystanek Tleń: Szpak, Miś, Porter Rum BA - Chmielokracja

Przystanek Tleń: Szpak, Miś, Porter Rum BA

Browar Przystanek Tleń bardzo zaimponował mi swoimi porterami bałtyckimi. Zarówno wersja podstawowa, jak i whisky BA okazały się świetnymi produkcjami za niewygórowaną cenę. Kiedy pierwszy raz usłyszałem o dzisiejszych nowościach, wiedziałem że muszę je zdobyć. I wreszcie, choć nie bez problemów, mi się to udało – oto premierowa trójca z Tlenia. Sour wild ale Szpak, russian imperial stout Miś i trzecia odsłona Porteru. Każde z piw leżakowało w innej beczce, odpowiednio: po białym winie, whisky i jamajskim rumie. Czy moje oczekiwania nie poszły na marne?

Przystanek Tleń Szpak Miś Porter Rum BA

Na początek muszę zrugać lokalnych dystrybutorów i hurtowników. Bydgoszcz oddalona jest od Tlenia jakieś 70 kilometrów. Mimo tego próżno szukać któregokolwiek z opisywanych dziś piw w lokalnych sklepach. Dobrze, że w miarę regularnie pojawia się w nich podstawowa oferta browaru. Szkoda, bo nie wszyscy mają czas na wycieczkę i zakupy bezpośrednio u producenta (jak moja koleżanka Monika, której dziękuję za pomoc). Handlarze, ściągajcie asortyment z Przystanku Tleń, bo warto! Sami zobaczcie:

Szpak Wild Sour Ale

Nazwa: Szpak
Browar: Przystanek Tleń
Styl: Sour Wild Ale
Ekstrakt: 12,5% wag.
Alkohol: 6% obj.

Skład: woda; słód jęczmienny, słód pszeniczny; chmiel; drożdże górnej fermentacji; wiśnie


Temperatura degustacji: 12°C
Kolor: różowoczerwony, przypominający sok grapefruitowy, piwo zmętnione
Piana:
średnia, jasna
Aromat:
lekko winny, cierpki. Trochę nut dzikich, skórzanych, siana. Wyraźnie wyczuwalny miąższ słodkich wiśni
Smak:
delikatna cierpkość, wino. Drewniane taniny i umiarkowana kwaskowość, balansująca pomiędzy octową, a jogurtową. Kwaśne i słodkie wiśnie. W tle słodowość.
Goryczka:
nieobecna
Całość:
wysoce pijalna, ciekawa wizualnie i smakowo. Bardzo przystępny wild sour ale – idealny na zapoznanie ze stylem 8/10


Miś RIS BA

Nazwa: Miś
Browar: Przystanek Tleń
Styl: Russian Imperial Stout
Ekstrakt: 21% wag.
Alkohol: 8,5% obj.
Nr butelki: 0121

Skład: woda; słód jęczmienny; chmiel; drożdże górnej fermentacji


Temperatura degustacji: 12°C
Kolor: praktycznie czarny z miedzianymi refleksami
Piana:
niska, beżowa
Aromat:
bazą jest lekki karmel, słodka czekolada, praliny. Dalej pojawia się kawa, czekolada deserowa i ciemne, lekko kwaskowe pieczywo. Po ogrzaniu zaznaczają obecność suszone owoce – wiśnie i śliwki, nawet lekko dymne. Całość wieńczy lekka, beczkowa wanilia
Smak:
czekolada – mleczna i gorzka, trochę karmelu, lekka kawa. Obecne palone ziarno, pieczywo. Następnie bombonierkowe, ciemne śliwki i wiśnie. Z tyłu pojawia się lekka, waniliowa beczka
Goryczka:
niewysoka, palona
Całość
: lekka – w końcu to 21% ekstraktu, ale przy tym gładka. Bardzo dobry, złożony i pijalny RIS 8,5/10


Porter Bałtycki Rum BA

Nazwa: Porter Bałtycki Rum Barrel Aged
Browar: Przystanek Tleń
Styl: Porter Bałtycki
Ekstrakt: 19% wag.
Alkohol: 10,1% obj.

Skład: woda; słód jęczmienny; chmiel; drożdże dolnej fermentacji
Opis: Ciemne piwo dolnej fermentacji, leżakowane w beczkach po rumie z Jamajki. W aromacie wanilia, kawa rum. W smaku rum, gorzka czekolada, kawa, wiśnie i wanilia


Temperatura degustacji: 14°C
Kolor: prawie czarny z brązowymi refleksami
Piana:
znikoma, szybko znikająca, beżowa
Aromat:
od pierwszych sekund dominuje rum. Słodki, melasowy, z nutami trzciny, brązowego cukru. Pod nim wanilia, migdały, lekkie przyprawy – cynamon lub muszkat. Dalej czekolada, lekka paloność – kawowa i chlebowa
Smak:
bardzo zbliżony do aromatu. Głównie rum – cukier trzcinowy, melasa, migdały, lekki tytoń. Niżej czekolada, praliny z suszonymi owocami, chlebowość, kawa.
Goryczka:
nieznaczna, palona
Całość:
słodka, z wyczuwalnym alkoholem – co nie dziwi, skoro 3% objętości przybyło z samych beczek. Świetnie zbalansowany porter bałtycki – jeden z najlepszych na rynku. Po leżakowaniu ma szansę na pełną pulę 9/10


Etykiety: projekty agencji Flov cieszą się w kraftowym świecie uznaniem, a tym wypadku  mamy top możliwości studia. Zwłaszcza, jeśli chodzi o butelki Szpaka i Misia. Całość wygląda ekskluzywnie i prestiżowo. W przypadku RISa zadbano nawet o taki detal, jak banderola z numerem butelki. Rekompensuje to brak brandowanych kapsli. Bez wątpienia mamy do czynienia z jednym z najlepszych piwnych designów tego roku.

Warto było polować na każdą z premier Przystanku. Niesamowicie pijalny sour, bogaty i zbalansowany RIS oraz kapitalny, intensywny porter – wszystkie spełniły moje oczekiwania. Zwłaszcza ostatnia z pozycji mnie zachwyciła i mam nadzieję, że beczki po rumie częściej gościć będą rodzime produkcje. Jeśli zobaczycie trójkę z Tlenia na lokalnych półkach, sięgnijcie po nią czym prędzej. Parafrazując słynne powiedzenie – im dalej w las, tym lepsze piwa.

OCENY
Szpak 8/10
Miś 8,5/10
Porter Rum BA 9/10