Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the cookie-law-info domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/pxgribz/www/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/pxgribz/www/wp-includes/functions.php on line 6121
Sori Brewing: Conca d'Oro 2016 - Chmielokracja

Sori Brewing: Conca d’Oro 2016

Wykorzystanie beczek po winie to coraz częstszy trend w naszym krafcie. Dodajmy, trend wysoce interesujący i przynoszący godne uwagi korzyści. Wśród polskich pozycji warte wyróżnienia są choćby Sweet Temptation z Brokreacji czy Szpak z Przystanku Tleń. Za granicą dużo uznania zyskał za to dzisiejszy bohater. Conca d’Oro z estońskiego Sori Brewing określa się jako jedno z najbardziej winnych piw na rynku. Czy beczka po Chianti faktycznie daje tak znakomity efekt?

Conca d'Oro

Nazwa: Conca d’Oro 2016
Browar: Sori Brewing
Styl: Russian Imperial Stout
Alkohol: 11,5% obj.

Skład: woda, słód, chmiel, drożdże


Temperatura degustacji: 15°C
Kolor: czarny z lekkimi, miedzianymi refleksami
Piana:
beżowa, niewielka
Aromat:
praliny w czekoladzie, suszone owoce – wiśnie, czereśnie, śliwki. Ciemne słody, leciutki sos sojowy, kawa, palone ziarna, odrobina wanilii. Najwięcej jest bogatej, czerwonej winności
Smak:
mnóstwo wina – suszonych czerwonych akcentów, wiśni, śliwek, także owoców leśnych. Gorzka czekolada, palone zboże, drewno
Goryczka:
dość delikatna, obok zrozumiała taniniczność
Całość:
pyszna. Odpowiednia ilość ciała i dwa, doskonale zgrane ze sobą światy sprawiają wrażenie, że pije się blenda dobrego RISa z dobrym winem

Etykieta:  biel i barwa czerwonego wina w połączeniu ze złoconymi napisami wyglądają elegancko. Na wydzielonej części zamieszczono podstawowe informacje, jak uproszczony skład czy zawartość alkoholu. Pojawił się także obszerny opis, wskazujący użyte beczki, propozycje przechowywania i serwowania. Większość tekstu jest w języku angielskim. Podobnie jak motto browaru na kapslu.

W stwierdzeniu, że to najbardziej winny RIS na rynku, nie ma ani krztyny przesady. Efekt końcowy imponuje i tak jak wspomniałem wcześniej, pachnie i smakuje jak koktajl powstały ze świetnego wina i świetnego piwa. Mam nadzieję, że Sori Brewing zyska u nas większe uznanie, bo zdaje się że to wciąż mało popularny i doceniany browar, choć ich produkcje cechuje wysoka jakość. Z olbrzymią przyjemnością powtórzyłbym Conca d’Oro jeszcze kilka razy w niedługiej przyszłości.


Wpis powstał we współpracy ze Sklepzpiwem.pl Gdynia (gdynia.sklepzpiwem.pl)