Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the cookie-law-info domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/pxgribz/www/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/pxgribz/www/wp-includes/functions.php on line 6121
Browar Pinta: Quatro 2017 - Chmielokracja

Browar Pinta: Quatro 2017

Dwa lata przerwy między kolejnymi warkami Quatro, to odpowiedni czas, by zdążyć za nim zatęsknić. Special double IPA z Browaru Pinta ostatni raz na rynku pojawiło się w 2015 i wówczas zrobiło na mnie niesamowite wrażenie. Szczególnie urzekł mnie intensywny i złożony aromat. Musiałem przekonać się, czy nowa edycja dorównuje poprzedniej – moje oczekiwania jednak nie do końca zostały spełnione.

Quatro 2917

Nazwa: Quatro
Browar: Pinta
Styl: IIPA
Ekstrakt: 24,7% wag.
Alkohol: 11% obj.

Skład: woda; słody Weyermann: pale ale, pilzneński premium, jęczmienny diastatyczny, Carapils; ekstrakt słodowy, cukier; chmiele: Columbus, Citra, Mosaic, Simcoe; drożdże Fermentis Safale US-05
Opis: Tylko jasne słody oraz kilogramy najbardziej aromatycznych odmian amerykańskich chmieli dodanych na goryczkę, smak, aromat oraz na zimno do tanku leżakowego. Pinta Quatro to mocne, jasne piwo o dosadnej goryczce i intensywnym aromacie cytrusów, owoców tropikalnych i żywicy. W smaku piwo jest zdecydowanie chmielowe, z umiarkowaną słodową słodyczą na finiszu. Pinta Quatro – wytłoczone ze słodu i chmielu


Temperatura degustacji: 13°C
Kolor: ciemnozłoty, piwo klarowne
Piana:
spora, jasna, oblepiająca szkło
Aromat:
sporo owoców – winogron, pomarańczy, papai, melonów. Obecna żywica, nafta. Wyczuwalne także delikatne landrynki, słodowy karmel. Pojawia się lekki alkohol
Smak:
dużo owoców tropikalnych, cytrusów, żywicy, także akcentów nafty i winogron. Spora słodowość, lekki, jasny karmel.
Goryczka:
łagodna w odczuciu, w tle
Całość:
nadal pięknie pachnące, choć nie tak imponująco jak dwa lata temu. Nadal niezłe, choć bez błysku 7/10

Etykieta: nieco pozmieniało się od poprzedniej edycji. Mamy zupełnie inny opis i z wiadomych względów zniknął parametr IBU. Kolorystyka – złoty i bordowy pozostała identyczna. Pojemność jak zawsze 330ml. Kapsel oczywiście firmowy.

Zastanawiam się, jak naprawdę ma się sprawa z tegorocznym Quatro. Czy faktycznie jest tyle gorsze od poprzedniej warki? Czy może ja przez dwa lata na tyle wyrobiłem sobie gust, że nie umiem cieszyć się nim ja dawniej… Zapewne i jedno i drugie. Piwu brakuje chmielowej lekkości, która dobrze przykrywała dość sporą słodowość. W tej edycji nie ma już efektu wow, także ze względu na ewolucję rynku. Ja z kolei stałem się jeszcze bardziej wymagający. Cóż zrobić, pozostaje poczekać kolejne dwa lata…

OCENA
7/10

PODSUMOWANIE
Cztery. Z minusem.