Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the cookie-law-info domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/pxgribz/www/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/pxgribz/www/wp-includes/functions.php on line 6121
Browar Kormoran: PL-US 2016 - Chmielokracja

Browar Kormoran: PL-US 2016

Zbiory chmielu zawsze były wyjątkowym czasem w piwowarskim kalendarzu. Dziś, w erze granulatów i ekstraktów chmielowych nie mają już takiego znaczenia jak kiedyś. Nadal jednak to moment, w którym kształtują się zasoby na cały rok i (co najciekawsze) dostępne są świeżo zerwane szyszki, mogące wnieść do piwa niepowtarzalne walory aromatyczne. Tradycyjnie więc, powstaje w tym czasie wiele piw chmielonych zielonym surowcem. Tą drogą idzie też Browar Kormoran, wypuszczając na rynek limitowane IPA o nazwie PL-US. Jak wypada piwo, w którym wykorzystano amerykańskie odmiany chmielu uprawiane w Polsce?

Nazwa: PL-US
Browar: Kormoran
Styl: American India Pale Ale
Ekstrakt: 16% wag.
Alkohol: 6% obj.
Goryczka: 85 IBU

Skład: woda; słody: jęczmienny, pszeniczny; chmiele: CascadePL, ChinookPL; drożdże
Opis: To nowa droga podjęta z Pawłem Piłatem z najprężniejszego ośrodka wspierania polskiego chmielarstwa – Polish Hop oraz efekt stałej współpracy z naszym plantatorem Grzegorzem Świątkiem. Dzięki uprawie amerykańskich odmian chmielu u nas w kraju, możliwe stało się uwarzenie „mokrej AIPY”! Rezultat? Żadne inne piwo nie pokazuje potencjału użytych chmieli jak to, oparte o świeżą szyszkę.

Temperatura degustacji: 11C
Kolor: złoto-miedziane, dość klarowne.
Piana: niska, oblepiająca szkło, z czasem redukuje się do krążka.
Aromat: na początku wyczuwalne są lekkie nuty leśne/żywiczne, potem zauważalne są owoce tropikalne. Wyczuwalna jest także ziołowość i nieco ziemistości. Całość przykrywa słodowy karmel.
Smak: tło słodowe – rumiana skórka chleba i dużo karmelowej słodyczy. Trochę owoców egzotycznych – mango, papai, cytrusów i odrobina żywicy.
Goryczka: średnio wyczuwalna, nieco łodygowa.
Całość: Z dużym, ale niewykorzystanym potencjałem. Zbyt zamulająca i zatracająca chmielowy charakter. 5,5/10


Etykieta: zbliżona do innych pozycji Kormorana – beżowy kolor papieru i turkusowe elementy. Dodatkowo nadrukowany numer warki, który zmieniać się będzie co roku (jak mniemam). Potrzebne informacje zawarte, do tego czytelne i przejrzyste. Butelka oczywiście firmowa, z wytłoczonym napisem. Śliczny kapsel, szczegółowo i estetycznie zaprojektowany.

Całe przedsięwzięcie zapowiadało się ciekawie. Prosty, sprawdzony i dobry pomysł mógł zaowocować rodzimą perełką. Szkoda, że finalnie dostajemy produkt mocno niedopracowany, gdzie mankamenty produkcyjne wzięły górę nad jednym wartościowym składnikiem. Nie można mieć jednak do samego chmielu pretensji – mam nadzieję, ze będzie jeszcze okazja na pokazanie jego potencjału w innych sezonowych piwach. Albo za rok, gdy PL-US doczeka się kolejnej warki. Wtedy musi być lepiej.

OCENA
5,5/10

PODSUMOWANIE
Piwo, w którym świeży chmiel ginie pod naporem karmelu