Van Pur: Kustosz Pszeniczne. Weizen dla Biedronki

Ileż to zamieszania z tą nową serią dyskontu Biedronka… Piwa produkowane jako marka własna sklepu doczekały się rebrandingu i na miejsce Fasberga wskoczył Kustosz. Obok jasnego pełnego, autorstwa Browarów Łódzkich, na półkach pojawiły się jeszcze wersje o smaku tequili i malinowym. No i oczywiście dzisiejszy bohater – Kustosz Pszeniczne, uwarzone przez spółkę Van Pur. Czy dostaliśmy dobrego weizena w bardzo niskiej cenie?

kustosz pszeniczne

Nazwa: Kustosz Pszeniczne
Browar: Van Pur
Styl: Weizen
Ekstrakt: 11,8% wag.
Alkohol: 5,2% obj.

Skład: woda; słód pszeniczny, słód jęczmienny; chmiel; drożdże
Opis: Kustosz Pszeniczne to jasne piwo typu hefeweizen, którego złota i mętna barwa oddaje prawdziwy charakter starannie wyselekcjonowanych składowników pochodzenia naturalnego. Górna fermentacja wydobywa z niego przyjemny drożdżowy posmak i cytrusowo – bananowy aromat z nutami goździków.


Temperatura degustacji: 6°C
Kolor: jasne złoto; piwo mętne
Piana:
drobnopęcherzykowa, opada do warstewki
Aromat:
średnio intensywny, dość dużo bananów, nieco mniej goździków, lekko kwaskowe owoce. Obecne także jasne pieczywo
Smak:
również dość lekki – więcej bananów, mniej goździków. Minimalna ilość estrów ogólnie owocowych. W tle pszenne bułki
Goryczka:
nieistotna
Całość:
lekka, nieco słodkawa, raczej z dużym wysyceniem. Orzeźwia. Bardzo poprawne 6/10


kustosz pszeniczne etykieta

Etykieta: nic specjalnego, kojarzy mi się z piwami sezonowymi, kiedyś produkowanymi dla Biedronki. Kolory nieco się zlewają. Kontra czytelna, zawarto większość informacji. Kapsel golas.

Spodziewałem się piwa totalnie wypranego ze smaku i aromatu i pozytywnie się zaskoczyłem. Nie jest to bardzo intensywny weizen, raczej dość lekki, ale pije się go przyjemnie. Rzadko za tak niską cenę (2,50zł) dostaniemy 0,5 litra poprawnego pszeniczniaka. Jeśli będzie pojawiać się w ofercie regularnie, to czemu po niego nie sięgnąć? Taka produkcja to krok w dobrą stronę.  

OCENA
6/10

PODSUMOWANIE
Poprawny weizen

UdostępnijShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Tumblr
  • Pingback: Beer News Polska()

  • umbra

    Ciekawe, który browar Van Pur przestawił na drożdże pszeniczne i górną fermentację.

    • Sidd

      Myślę, że BROKa. W końcu warzą tam kilka piw – górniaków

      • umbra

        Koszalin?

        • Sidd

          Tak myślę