[Piwo na talerzu] Kuchnia Starego Browaru Kościerzyna

Piwo na talerzu

Stary Browar Kościerzyna

Podczas pobytu w Starym Browarze DSC_0073Kościerzyna miałem okazję spróbować nie tylko produkowanego w nim piwa, ale także potraw opartych na tym trunku. Zarówno wytrawne dania jak i słodycze ciekawie łączyły inwencje kucharzy i piwowarów z tradycyjną kaszubską kuchnią.

20140701_125702TRADYCYJNE RUCHANKI Z SOSEM KARMELOWO – PIWNYM

Wyjaśniając – Ruchanki to tradycyjna kaszubska potrawa – drożdżowe (bądź chlebowe) ciasto, smażone na głębokim tłuszczu, coś na kształt małych pączków (lub placuszków). Wpisane są na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego. W wersji z Kościerzyny tradycyjne ciasto połączono z sosem karmelowo – piwnym, o konsystencji i barwie podobnej do syropu klonowego. W smaku – klasa, aromaty karmelowe i nuta ciemnego miodu, ciemnego piwa, nuty czekoladowe – do tego lekka wytrawność, dobrze tonująca słodycz. Bardzo stoutowy w smaku. Niestety, nie zdobyłem przepisu – może Gosia z Piwny Lajfstajl zdoła to odtworzyć? Mógłbym jeść z tym sosem wszystko.

20140701_125344CIASTO MIGDAŁOWE Z KREMEM PIWNYM

Według opinii krążącej na miejscu to absolutny hit browaru. Ciasto (a właściwie ciasteczka) wykonane w całości z migdałów ze specjalnym kremem piwnym. Bardzo chrupkie i rozpływające się w ustach. Sam krem delikatnie piwny, bardzo śmietankowy, lekko kwaskowaty, słodki. Chrupkość migdałów i kremowa konsystencja nadzienia bardzo dobrze ze sobą współgrają. Podobno jeszcze lepiej wychodzi połączenie ciasteczek z kuflem lokalnego piwa, ale tego nie próbowałem.

ZupaPiwnaPIKANTNA ZUPA PIWNA Z KURCZAKIEM I BEKONEM

Rzeczywiście pikantna. Bardziej niż się spodziewałem. Nie jest to jednak wada w żadnym wypadku – bardzo wyrazisty smak, pieprzny, podkreślany przez dębowość Kellera, który, został wykorzystany do przygotowania polewki. Kawałki kurczaka swoją delikatnością kontrastują z pieprzną kremowością zupy. Całość dopełniają chrupiące grzanki. Bardzo ciekawa i warta uwagi pozycja, zwłaszcza że pochodzi z kuchni regionalnej.

TALERZ BROWARNIKATalerzBrowarnika

Pod tą tajemniczą nazwą kryją się żeberka i golonka gotowane w kapuście z pyzami ziemniaczanymi i piwnym sosem. Można rzec, że wieprz w piwie to polska klaasyka – oczywiście, warto jednak podkreślić, że w większości przypadków takie potrawy w restauracjach walą skunksem/skwaśniałym piwskiem. Tutaj jest inaczej, piwo dobrze dopełnia smak mięsa, sos na bazie Kellera jest aromatyczny i dobrze skomponowany. Kapustę także dobrze przyrządzono – nie jest ani zbyt kwaśna, ani zbyt słona. Mięso łatwo odchodzi od kości. Pyzy prawidłowo uzupełniają całość. Jak na solidną, męską porcję przystało, talerz jest bardzo sycący.

Podsumowując, choć nie spróbowałem wszystkich dań z piwem z oferty, jestem bardzo zadowolony. Bardzo cieszy mnie fakt dobrego i umiejętnego wykorzystania trunku, zwłaszcza godne pochwały jest trzymanie się tradycyjnych receptur i przepisów. Na pewno jeszcze odwiedzę Stary Browar by spróbować pozostałych specjałów (jak chociażby połączenie ryb z piwem).

O innych daniach, jakie próbowałem w browarze, napiszę w artykule poświęconym samemu miejscu.

Ceny:
Pikantna Zupa Piwna – 16zł (250ml)
Talerz Browarnika – 34zł (300/200/150/100g)

Stary Browar Kościerzyna
ul. Słodowa 3
83-400 Kościerzyna

Serdecznie dziękuje Staremu Browarowi Kościerzyna za zaproszenie.

UdostępnijShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Tumblr