Browar Zamkowy Cieszyn: Cieszyński Dark Saison

Ciemny saison. Dość rzadko spotykana wariacja na temat stylu, jednak jak najbardziej poprawna. Do tej pory raczej nieobecna na rodzimym rynku. Browar Zamkowy Cieszyn zmienił jednak tę statystykę – oto Cieszyński Dark Saison, leżakowany z wiórkami dębowymi po beczce od sherry oloroso. Czy takie połączenie zachęca do odwiedzenia mrocznej strony mocy?

cieszyński dark saison

Nazwa: Dark Saison
Browar: Browar Zamkowy Cieszyn
Styl: Saison
Ekstrakt: 15% wag.
Alkohol: 7,0% obj.

Skład: woda; słody jęczmienne: jasny, monachijski, karmelowy, czekoladowy; wiórki dębowe; chmiel; drożdże
Opis: Cieszyński Dark Saison to swoisty mariaż piwa z winem. Uzyskany efekt jest zasługą mieszanki słodów, drożdży górnej fermentacji i wiórków dębowych otrzymanych z beczek po sherry oloroso. Ciemne i treściwe piwo z owocowo – dębowym bukietem i wyczuwalnymi aromatami czekolady oraz wiśni.


Temperatura degustacji: 11°C
Kolor: ciemny brąz z rubinowymi i miedzianymi przebłyskami
Piana:
obfita, beżowa, dość szybko opada, lekko oblepia szkło
Aromat:
umiarkowane fenole – przyprawy, nieco owocowych estrów. Trochę czekolady – gorzkiej i deserowej. Wyczuwalne wiśnie, trochę drewna i tostów
Smak:
dużo czekolady, trochę fenoli. W tle kwaskowy, ciemny chleb. Oprócz tego tostowość, ciemne owoce – wiśnie, śliwki. Trochę drewna.
Goryczka:
nieistotna
Całość:
dość złożona, przyjemna. Brakuje mi odrobiny intensywności. Niemniej – smaczne, interesujące połączenie 7/10


dark saison etykieta

Etykieta: podobnie jak w innych piwach z Cieszyna, mamy stylizację na stare etykiety. Całość czytelna, skład zawarty, podano nawet kaloryczność. Kapsel firmowy.

Dark saison do tego stopnia mnie zaciekawił, że zdecydowałem się na domowe uwarzenie takiej wariacji. Cieszyńska produkcja może nie jest przełomowa, ale zasługuje na sprawdzenie. Udany dodatek dębu dobrze współgra z pełnym, fenolowo – czekoladowym charakterem piwa. Gdyby wszystko było jeszcze bardziej intensywne, byłoby kapitalnie. Czy Browar Zamkowy zaskoczy podobnym eksperymentem w przyszłości? Zobaczymy…

OCENA
7/10

PODSUMOWANIE
Udana modyfikacja klasycznego stylu z wyraźnymi nutami dębowymi

UdostępnijShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Tumblr