Browar Hopkins: Mississippi

Mississippi jest najdłuższą rzeką w Ameryce Północnej. Z młodości pamiętam, jak to bohaterowie książek Marka Twaina spędzali nad nią upalne, letnie dni, bawiąc się choćby w piratów. Z pewnością zdarzało się im chłeptać rzeczną wodę, w celu ugaszenia dręczącego pragnienia.  Natomiast spragnionym polskim piwoszom z pomocą przychodzi Browar Hopkins, proponując American Wheat, nazywany – rzeczka jasna – Mississippi. Czy piwo faktycznie kojarzy się z południowym stanem USA?Mississippi

Nazwa: Mississippi
Browar: Hopkins
Styl: American Wheat
Ekstrakt: 12,5% wag.
Alkohol: 4,9% obj.
Goryczka: 28 IBU

Skład: woda; słody: pszeniczny, pale ale, karmelowy pszeniczny; płatki jęczmienne i pszenne; chmiele: Citra, Columbus; drożdże US-05
Opis:
Sięgnijcie po piwo, które zapewniłoby orzeźwienie nawet w subtropikalnym klimacie Mississipi. Smak pszeniczno-zbożowego ciała podbiliśmy płatkami pszennymi i jęczmiennymi. Aromaty cytrusowe, tropikalne oraz żywiczne zapewniają intensywne chmiele Citra oraz Columbus. Nasza interpretacja stylu amerykańskiej pszenicy to rześkie i pijalne piwo z subtelną dawką goryczy


Temperatura degustacji: 10̊C.
Kolor:
złoty, piwo klarowne.
Piana: puszysta, obfita, dość szybko opada.
Aromat: głównie cytrusy – cytryna i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i mandarynek. Delikatniej wyczuwalna jest lekka, olejkowa żywica i nieco nut tropikalnych. W tle odrobina zbóż.
Smak: tło zbożowe, ciasteczkowo – biszkoptowe z odrobiną karmelu. Dalej lekkie cytrusy – cytryny i świeże pomarańcze. Za nimi owoce egzotyczne i delikatna kwiatowa perfumowość. Pojawia się również lekka ziołowość.
Goryczka: cytrusowa, kojarząca się z gorzką pomarańczą i dodająca piwu wytrawności.
Całość: lekka, orzeźwiająca, wysoce pijalna. Klasyczne podejście do nowofalowego stylu.  7,5/10

Etykieta: tym razem w tle obecne są fragmenty flagi Stanów Zjednoczonych. Wszystkie potrzebne informacje, włącznie ze składem zostały podane. Całość jest czytelna i łatwo przyswajalna.

Mississippi jest długą rzeką i woda w niej wymienia się długo. Zdecydowanie szybciej ze szklanek znikać może piwo Hopkinsa. To dobry, klasyczny American Wheat bez przeszkadzających wad, dobrze gaszący pragnienie. Sprawdzi się zwłaszcza podczas fali upałów, na która już nie mogę się doczekać – ile można mieć Słońce jedynie w szklance piwa?

OCENA
7,5/10

PODSUMOWANIE
Klasyczny American Wheat z cytrusową nutą, dobrze gaszący pragnienie


Dziękuję Browarowi Hopkins za przekazanie piwa do recenzji.

UdostępnijShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Tumblr