Browar Golem: Naftali

Browar Golem nie zwykł odpuszczać choćby na chwilę. Na horyzoncie mamy premierę Dybuka w wersji Barrel Aged, a dzisiejszy bohater zadebiutował na BGM zaledwie kilka dni temu. Naftali to norsk sour oatmeal milk farmhouse hoppy ale. Nadzwyczajnie długa nazwa stylu zwiastuje sporo: od kwaśności, przez lekką słodycz, po intensywną chmielowość. Taki miszmasz mógł zaowocować albo przemyślaną, bogatą kompozycją, albo totalnym chaosem. Czym jednak piwo okazało się ostatecznie?

naftali golem

Nazwa: Naftali
Browar: Golem
Styl: Norsk Sour Oatmeal Milk Farmhouse Hoppy Ale
Ekstrakt: 10% wag.
Alkohol: 3,5% obj.

Skład: woda, słody: pilzneński, pszeniczny; płatki owsiane; chmiele: Citra, Columbus; laktoza; drożdże: Voss Kveik
Opis: Naftali – pierwszy raz uwarzone specjalnie na 5 edycję Beer Geek Madness. Kwaśne piwo fermentowane tradycyjnym, norweskim szczepem drożdży w 30°C, Krągłość pochodząca z dodatków płatków owsianych, słodycz z laktozy uzupełniona jest przez cytrusowo – owocowy aromat amerykańskiego chmielu Citra. Sprawdź szalone orzeźwienie!


Temperatura degustacji: 8°C
Kolor: słomkowy, jasnożółty; piwo mętne
Piana:
dość niska, biała, szybko opada
Aromat:
bardzo dużo owoców. Brzoskwinie, limonki, skórka z cytryny. Lekko kwaśny sok owocowy, trochę egzotyki. Pojawiają się nuty ziołowe i niewielka zbożowość
Smak:
orzeźwiająca kwaśność kojarząca się z cytryną. Mnóstwo cytrusów – limonek, cytryn, pomarańczy. Trochę moreli i innych owoców tropikalnych. Wszystko przypomina soczysty koktajl. W tle nieco jasnych bułeczek.
Goryczka:
minimalna, owocowa
Całość:
niesamowicie rześkie, intensywne, orzeźwiające. Bardzo soczyste, aromatyczne. Pije się lekko, szybko i przyjemnie. Wow. 9/10


naftali etykieta

Etykieta: kolorami przewodnimi są barwy Norwegii, a flaga kraju pojawia się na krawatce. Postać obecna na ilustracji ma nawiązywać do żydowskiego plemienia Naftali, które ponoć dotarło do Skandynawii. Jak w przypadku półlitrowych produkcji Golema, szczegółowy skład znajduje się na kontrze.

Lekkość i duża dawka orzeźwienia, stawia Naftali w czołówce produkcji tego typu w Polsce. Niski poziom alkoholu połączony z intensywnym smakiem pozwoli cieszyć się piwem w najbardziej upalne dni tego roku. Przy okazji, to chyba pierwsza krajowa produkcja na drożdżach Voss Kveik, która tak bardzo mi smakuje. Mogłem kupić pięć butelek, nie tylko jedną…

OCENA
9/10

PODSUMOWANIE
Kwaśne, aromatyczne, orzeźwiające piwo

UdostępnijShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Tumblr