Browar De Facto: Mgławica i Polska Zadyma

Scena piw rzemieślniczych pędzi jak szalona. W tym roku liczba premier przekroczyła już 1000 pozycji. Wśród nich pojawiły się także produkcje debiutantów. Jak choćby niedawno otwartego Browaru De Facto. Nowy rzemieślnik w moim regionie? Nie mogłem odpuścić degustacji! Na warsztat trafiły dwie z trzech premier – american wheat Mgławica i grodziskie Polska Zadyma.

Browar De Facto

De Facto swoją siedzibę ma w miejscowości Zgoda, leżącej kilkadziesiąt kilometrów od Torunia. Właścicielem i autorem receptur jest piwowar domowy Piotr Domański. Browar zaczął powstawać już w 2015 roku. Dobrze obrazuje to, jak długą drogą trzeba przejść, by rozpocząć warzenie komercyjne. Na pierwszy ogień poszły trzy pozycje. Oprócz dziś testowanych w ofercie pojawiło się także AIPA o nazwie Granat Chmielowy.

Mgławica | De Facto

Nazwa: Mgławica
Browar: De Facto
Styl: American Wheat
Ekstrakt: 12.7% wag.
Alkohol: 5.5% obj.
Goryczka: 16 IBU

Skład: woda; słód pszeniczny, słody jęczmienne: pale ale, Caramunich I, zakwaszający; chmiele: EKG, Citra, Amarillo, Cascade; drożdże US-05
Opis: Prezentujemy nasz pomysł na piwo w stylu American Wheat. Aromat tropikalnych owoców w Mgławicy pochodzi z dużej dawki chmielów: Citra, Amarillo i Cascade, których użyliśmy do chmielenia na zimno. Mgławica to jasne, pszeniczne piwo, lekkie i orzeźwiające. Daj się ponieść Mgławicy!


Temperatura degustacji: 9°C
Kolor: złoty, piwo mętne
Piana:
spora, dość trwała
Aromat:
sporo skórki grejpfruta i limonki. Trochę żywicy. Owoce tropikalne – mango, papaja, melon, nieco wpadające w kandyzowane. Pojawia się także rumiane pieczywo
Smak:
lekka, chlebowość, odrobina karmelu. Sporo cytrusów, z grejpfrutem na czele. Dalej mango i melony, papaja
Goryczka:
niewysoka, poprawnie wkomponowana
Całość:
odpowiednia rześka, nieprzesadnie treściwa. Przyjemny american wheat 7/10


Polska Zadyma | De Facto

Nazwa: Polska Zadyma
Browar: De Facto
Styl: Grodziskie
Ekstrakt: 8.8% wag.
Alkohol: 3.5% obj.
Goryczka: 16 IBU

Skład: woda; słód pszeniczny wędzony dębem, słód pszeniczny wędzony bukiem; chmiel: Lubelski; drożdże: S-33
Opis: Polska Zadyma to nasza interpretacja piwa w stylu grodziskim. Większość zasypu stanowi słód pszeniczny wędzonym dębem. Dodatkowy aromat uzyskaliśmy dzięki dodaniu słodu jęczmiennego wędzonego bukiem. Nasz rodzimy chmiel Lubelski idealnie współgra z pszenicą i wędzonym aromatem. Daj się ponieść legendzie prawdziwie polskiego stylu piwa.


Temperatura degustacji: 7°C
Kolor: jasnozłoty, piwo zmętnione
Piana:
średniej wielkości, jasna
Aromat:
nuty smażonego bekonu, lekka słodowa wędzonka, trochę jasnego chleba, minimalne owoce
Smak:
wyraźne jasne pieczywo. Przyjemna, dość łagodna wędzonka, szynkowo – bekonowa. Lekka kwaskowość i chmielowe owoce i zioła
Goryczka:
niezauważalna
Całość:
niesamowicie rześka i smaczna. Jedna z najlepszych wariacji na temat grodziskiego na rodzimym rynku 8/10


Etykiety: utrzymane w spójnej stylistyce. Kojarzą mi się z tymi starymi, punkowymi BrewDogami, których szkocki browar pozbył się zupełnie niepotrzebnie. Każda z produkcji ma wyróżniający element – zbożową zamieć czy ognisko. Wygląda to całkiem ok. Zawarto dużo informacji, takich jak szczegółowe parametry piw, skład i sugestie serwowania. Całość czytelna. Kapsle golasy.

Browar De Facto zalicza poprawny start. Pójście w dość tradycyjne style bywa ryzykowne, jednak debiutant poradził sobie dobrze. Chętnie wrócę do produkcji z miejscowości Zgoda i z zaciekawieniem wypatruję kolejnych piw. Może dostaniemy bardziej pokręcone trunki? Wieść niesie, że wkrótce w roli głównej wystąpi kawa z toruńskiego Fonte… Pozostaje tylko czekać.

OCENY
Mgławica 7/10
Polska Zadyma 8/10

UdostępnijShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Tumblr